torsdag 31. mars 2011

Varför fysiskt guld är bra att äga

Dagens blogg kommer inte handla om cykler utan istället om mina tankat om den reala ekonomin, alltså den ekonomi du och jag handlar varor i och får vår lön i, samt den finansiella ekonomin som hanterar transaktioner mellan banker, finansinstitut och stater.

Det är väldigt viktigt att skilja mellan dessa två ekonomier då vi i dagsläget måste se på dem med olika synvinklar när det kommer till inflation samt deflation. Idag har vi tex i många västländer (ej producerande länder likt Kina) en deflation i den reala ekonomin medan vi ser en inflation i den världens finansiella ekonomi. Hur kommer det sig?

Idag styrs den finansiella ekonomin av en finanselit som via centralbankerna har tillgång till billiga pengar. Överflödet av dessa billiga pengar har skapat sk ”mal investement” som inte är ekonomiskt hållbara. Då det inte finns några gratis pengar eller bättre sagt resurser måste någon för eller senare betala för dem.

Vad vi såg i Lehman and Brothers crashen var just ett kvitto på konsekvenserna av dessa mal investments. Då det inte finns några gratis luncher så måste alla pengarna som har givits ut i from av lättvindiga lån för eller senare betalas tillbaka. Lån är en deflationskraft då de äter utav de den fria kapitalmängden som finns tillgänglig i den reala ekonomin.

Den utställda kreditmängden är idag flera gånger på stor som den tillgängliga kapitalmängden. Det tillgängliga kapitalet måste alltså rinna igenom krediter i flera led, utan att skapa ett mervärde för ekonomin, innan alla krediterna är borttvättade ut världsekonomin. Detta är varför krediter är en stark deflationskraft i dagens världsekonomi. Och det finns väl ingen brist på utgivna krediter idag?

För att brottas med denna deflationskraft trycker centralbanker idag fortfarande upp en massa pengar för att köpa upp lån som ingen annan vill ta del utav. Förutom någon litet ”cash for clunkers” projekt så når de mesta av dessa pengar dock aldrig riktade till den reala ekonomin. Därför ser vi en inflation i finansiella tillgångar medan den reala ekonomin i många länder (PIGS / USA) brottas med fallande priser.

Som jag ser det säljer många parter idag sina osäkra obligationer utställda av stater som enligt många för länge sedan inte är betalningsdugliga. Kina säljer t.ex. sina amerikanske obligationer och för att rädda Amerika ifrån en seriös deflationsbankrutt köper FED upp dessa och sätter dem på sin budget. Kineserna i sin tur använder de frigjorda USD kapitalet att köpa andra tillgångar, guld och råvaror vilket har skapat en inflation i dessa tillgångar.

Problemet med att köpa upp stadsobligationer till länder som är bankrutt är att det inte stimulerar den reala ekonomin. Det bara förstör den med högre råvarupriser. Vi har fortfarande enorm arbetslöshet i många länder och min tro är att detta inte kommer kunna fortgå för evigt. Vi har nu kommit till en vändpunkt där nya krediter inte stimulerar den reala ekonomin längre.

Värst ställt är det idag för europeiska banker som lättvindig har lånat ut pengar till stater inom EU. EU stater är fortfarande självständiga på ett helt annat sätt än amerikanska stater. Island har redan sagt att de ska ställa in sina betalningar av skulder som de har tagit. Island är som tur var ett litet land och ekonomi, men tänk er var som sker om ett land som Irland med sin nya regering säger att de tänker gå samma väg. Har europeiska banker råd att täcka dessa förluster?

När en kredittagare, i detta fall ett land säger att de ställer in sina betalningar måste långivarna skriva av denna tillgång. Då bankerna idag har en så liten fri kapitalmängd behövs inte mycket för att det ska börja rasa. Och när den första banken åker ner behövs det ett snabbt kapitaltillflöde innan alla andra bankerna också dras med.

Vill vi Européer verkligen bejla ut bankerna i en andra omgång med pengar ifrån stadskassorna skapade i form av nya krediter som ifs aldrig kommer kunan betalas tillbaks? Finns det folkliga stödet? Personligen tror jag inte det och därför lutar jag mig åt alternativet med hög deflation i vår ekonomi framöver. Skulderna skrivs då av genom konkurser. Finansinstitut går i graven tillsammans med alla skulderna.

Den som i ett sådant tillfälle sitter på pengar i sin hand kommer kunna köpa upp tillgångar väldigt billigt inför en ekonomisk vår. Guld är och har alltid setts som något av värde. Guld är en valuta, mycket mer än de papperspengar som idag endast har bankrutta stater som garanter. I väntan på deflationen behåller även guldet sin köpkraft under inflationstider. Det är därför jag rekommenderar er alla att ha ca 20% av era tillgångar i fysiskt guld.




1 kommentar:

  1. Att köpa fysiskt guld är en absolut nödvändig del av vilken vettig investeringsstrategi som helst. Har man inte redan börjat bör man göra det snarast.

    Jag har köpt från Libertysilver.se Libertysilver.se med bara gott att säga om firman.

    SvarSlett