mandag 21. mars 2011

Snöbollen är i rullning


Dollarn har seriösa problem. När vi är tidiga i en cykel brukar stöd vara svagare än när vi är i slutet av en cykel. Det beror på att i slutet av en cykel ”söker” det underliggande instrumentet  efter en botten. Dollarn är just nu visserligen tidig i sin dagscykel och årscykel. Men jag hade ändå förväntat mig att de viktiga stödet ifrån Novemberbottnen skulle hålla i alla fall ett första försök.

 Dollarn trejdades dock likt en fallande kniv rakt igenom stödet på första försöket och stängde veckan nära sitt lägsta, vilket är väldigt svagt. Dollarns dagscykel är bara inne på dag 9 och vi har därmed ca 2-4 veckor till med nedgång innan vi kan förvänta oss en ny botten. Detta talar för vidare rally i ädelmetallerna.  

Klicka på bilden

 Då vi bröt ner under Novemberbottnarna har vi nu en misslyckad årlig cykel på plats. Det innebär att cykeln toppade ut väldigt fort, i dollarns fall redan efter en månads tid. Efter toppen och lite konsolidering har den nu efter 4 månader brutit ner under svingen ifrån den årliga cykeln. Som jag har bloggat om tidigare är detta ett mönster vi ser i fallande trender, fast en cykel som toppade ut såhär fort är väldig ovanlig och måste ses som väldigt negativ. 

Dollarn står nu helt klart redo för att sjunka nr i sin treåriga botten. Marknaden börjar få nyss om vad som håller på att hända med dollarn och det är detta som nu kommer driva ädelmetallerna upp i sin paraboliska avslutning. Amerikanarna kommer inte sitta vid sidlinjen och se på när deras valuta degraderas mot andra valutor. De kommer genom guld och CHF välja att skydda sig mot inflationen.

Den förra treåriga botten sattes vid 71. Även om det inte finns något i cykelanalysen som säger att en cykel måste underskrida den förra bottnen så är jag väldig säker att så blir fallet nu. Den säkerheten kommer ifrån den fundamentala analysen. Ben kan inte obestraffat gå loss på sedelpressarna utan att dollarns värde degraderas. 

Klicka på bilden


För var dag, var timme som nu går kommer snöbollen som har satts i rullning nu bli större och större. Fler och fler i marknaden kommer vakna upp för vad som sker.  De som tack vara cykelanalysen har kommit in tidigt kommer få vara med denna raket till en låg risk och det är bara att gratulera. Se bara till att inte nu hoppa av för tidigt. 

Vi får dock inte glömma att ingenting varar för alltid. När det ser som mörkast ut för dollarn måste vi ut ur våra ädelmetallspositioner och börja oroa oss för deflationskrafterna istället. Deflation kommer få dollarn att rekylera ut ur sin treåriga botten, samt skapa en skarp D-våg ner i ädelmetallerna. Vad som sker med indexen och den reella ekonomin låter jag idag vara osagt. Detta då jag först vill se hur de reagerar på de inflationstider vi just nu har. 

Min tro är dock att indexen mycket väl kan fortsätta ner medan dollarn degraderas. Det vore signaler ifrån marknaden att den har insett att inflationen börjar ta kål på den reella ekonomin. QE2 har sitt slutdatum i Juni och det kan mycket väl vara att Ben då slutar med sedelpressarna, för att få bukt med inflationen.

Hur vi ska positionera oss efter denna C-våg vill jag också helst vilja vara osagt. Beroende på hur våren utspelar sig kan vi kanske kan gå kort/lång i indexen samt lång i dollarn. Dock till en betydlig lägre risk än vi nu är positionerade i ädelmetallerna. En del av vinsterna kan användas till att betala av huslån. Då de flesta av oss också har sina tillgångar i SEK kan jag rekommendera att använda en del av vinsterna och köpa fysiskt guld. 

Det bästa argumentet varför man ska sitta på fysiskt guld är att slippa motpartsrisken, vilket man gärna vill i deflationstider. Dina pengar ligger då säkert i din hand och du behöver inte oroa dig för betalningsförmågan hos de finansinstitut och banker där du har dina pengar / förmögenheter. Fysiskt guld kan säkert förvaras antingen i en bankboks. De flesta svenska hemförsäkringar täcker också guld som du förvarar i ditt hem.
Er skribent förlorade under den förra deflationsspiken en del pengar som var kopplade till Lehamn and Brothers, så jag vet vad en motpartsrisk innebär. Ekonomin har inte heller återhämtat sig till samma nivåer som under 2006-2007, så när nästa deflationsspik kommer, kommer nog flera finansinstitut gå omkull pga likviditetsproblem. 

Just nu är det dock köp av ädelmetallerna som gäller. Då vi är i slutet av en C-våg är det något som vi vill rida med på. Stoppen läggs under ädelmetallernas förra svingar. Guld $1380 och silver $33,80. 

Argentums et aurum compared sunt – Guld och silver måste bli köpt

2 kommentarer:

  1. USD faller som sten, liksom guldet just nu. Silvret är herre på täppan, oavsett vad VXX och Köp Naturgas på 10,3-Oraklet orerar om. Dock är läget lite tvetydligt just nu på guldet. Vi är redan nere på 1426 !! 1428-1430 = bekräftad sving låg nivå!! Nu är vi under denna nivå. Har Christian några kommentarer ?

    SvarSlett
  2. Urstarkt Silver !! Hoppas guldet knappar in på silvret i upploppet !

    SvarSlett