onsdag 2. mars 2011

Dagscykelns slut


Förhållandet i pris mellan guld och silver sjunker i rasande fart. I somras var du tvungen att betala 68 silvermynt för ett enda guldmynt. Igår räckte det med 41 silvermynt för att få växla till sig samma guldmynt. Historiskt har man i snitt fått 16 silvermynt för ett guldmynt, så värdet på silver har i förhållande till guldet fortfarande en bra bit att gå innan de når sitt historiska medelvärde.

Så länge denna C-våg är intakt kommer detta förhållande att sjunka. Jag har tidigare i en artikel på borstjanaren.se motiverat varför under denna C-våg silvret kan nå ända upp till sitt gamla ATH på $50, samtidigt som guldet når $1650. Dessa nivåer skulle ge ett guld/silver förhållande på 33. Lite mer konservativt räknat så stannar silvret vid $45 vilket ger ett förhållande på 36.  

Vad sker med detta guld/silver förhållande 33-36 när väl D-vågen slår till? Så som jag ser på marknaden kommer indexen tillsammans med ädelmetallerna rekylera när väl denna veckocykel har ebbat ut. Under börsnedgångar brukar guldet uppträda bättre än silver. Guldet ses i dessa lägen som ”flight to safety” medan silver överges då den delvis ses som en industrimetall.


I börsnedgångar blir investerarkollektivet oroade för den reella ekonomin, som i sin tur påverkar efterfrågan ifrån industrin. Det är alltså ganska naturligt för industrimetaller att rekylera när tjurarna har övergett indexen.
Både guldet och silvret är nu i slutet av deras dagscykler. Man bör alltså mentalt förbereda sig för en rekyl och inte med stora vinster i ryggen bli kaxig och överbelåna sig på höga höjder. En betydligt säkrare strategi är att inte få kalla fötter under en rekyl och istället köpa. Den som vill gå säker med köp väntar på att en sving låg blir bekräftad i slutet av rekylen.

I vanliga fall brukar en rekyl i dagscykeln pågå i 3-4 dagar. Den som vill köpa under rekylens gång kan därför göra så under rekylens tredje dag. Slutet av dagscykelns rekyl brukar kännetecknas av en kraftig nedgång ($10-$20) som sedan gör en snabb inbromsning och vänder tillbaks. Detta slutmoment är vad som brukar forma svingen och den är oftast över på 1-2 timmar. 

Om marknaden dagen efter detta orkar ta guldet över föregående dagens högsta är svingen bekräftad. När svingen väl är bekräftad är det ett tecken på att säljkraften har tagit slut och man kan gå in med nya köp, samtidigt som stoppen för alla ens positioner flyttas upp.   




Den dagscykel som nu ebbar ut har redan varit av det kraftigaste laget. Guldet har stigit med $130 under dess gång. Den första dagscykeln av de 3-4 som ingår i en veckocykel brukar vara den svagaste, medan den sista brukar vara den starkaste. Om så fallet blir även nu skulle det göra oss trendföljande cykelanalytiker väldigt rika under våren. 

Så ta tillfället i akt och njut av denna C-våg. De är dessvärre inte så vanliga. Den förra i guldet var i 2007. 

2 kommentarer:

  1. Hej Christian och tack för en bra blogg :)
    Silvret har ju redan rekylerat några dagar. Kan man tro att den redan format sin sving låg?
    Silvret har ju passerat förra toppen dessutom.
    Vad tror du?
    MVH Bosse

    SvarSlett
  2. Hej Bo,

    jag har svårt att se att silver/guld redan har format sin sving låg. Svingen kommer efer 2-4 dagars nedgång. Det vi såg för någon vecka sedan var mer en konsolidering.

    SvarSlett