lørdag 2. april 2011

Dollarns tvist


Vecka som gick var väldig intressant och satte många pusselbitar på plats. Dollarn har nu officiellt satt en sving låg i sin veckocykeln. Svingen kom i vecka 20 vilket är inom det tidsintervall man ska förvänta en sving låg i dollarn. Med detta på bordet innebär det att den nya veckocykeln i dollarn bör vara den som kommer ta oss ner till botten av den långa 3-åriga cykeln.


Klicka på bilden för en förstoring


Vad innebär detta för ädelmetallerna? Jo att den förväntade toppen förskjuts tidsmässigt ifrån slutet av April till början av sommaren (juni). Efter den nuvarande dagscykeln bör alltså ädelmetallerna påbörja en ny dagscykel som är den som kommer skapa toppen i den pågående C-våg.

Nyckeln att förstå sig på ädelmetallernas gång är dollarn. Marknaden köper nämligen idag ädelmetallerna som ett inflationsskydd snarare än en fruktan på kommande deflation. Silver i sin tur får en extra skjuts på vägen då det går bra för indexen just nu. Silver är nämligen även en industrimetall som eftertraktas när ekonomin går väl.

 Även om guldet inte har tagit sig någon vart, är det kul att se att dollarns tvekande bara har skapat en konsolidering i metallen. Guldet håller alltså upp bra trotts hotet av en nya veckocykel samt stigande dollarkurs.

Även om det inom cykelanalysen inte finns något som säger exakt när en topp ska komma efter en sving låg, tror jag att dollarns nya veckocykel kommer toppa ut väldigt fort. Dollarns fundamenta är väldig svag just nu och detta får mig att tro att vi toppar ut redan vecka 2-3, samt att vi inte får någon rusning över 77,5-78,0 i dollarindexet. Dollarn påbörjar på måndag vecka 2 i sin nya veckocykel.

Dollarn stängde veckan väldigt svagt och det kan hända att vi åker rakt ner i källaren redan i början av nästa vecka. Detta vore dock ur cykelanalysens sett att se på grafer inte så snyggt. Efter en sving bör man se i alla fall en liten uppgång eller en svag konsolidering. Om vi åker rakt ner i källaren på måndag/tisdag kanske svingen bara var brus på vägen och att vi fortfarande är på den föregående veckocykeln. Om vi fortfarande är på den förra veckocykeln är måndag vecka 22 på den.

Som ni ser skapar en snabb dollarnedgång en osäkerhet och jag skulle därför hellre vilja se lite styrka i dollarn än att man som cykelanalytiker blir osäker vart man är någonstans i marknaden. En kort dollaruppgång behöver för övrigt inte innebära sjunkande ädelmetallspriser. Marknaden kan mycket väl ligga snäppet före dollarn och redan ”sett” vad som kommer att ske under nästkommande vecka.

Jag ligger därför fortfarande väldigt tungt belastad i ädelmetallerna och har även under veckan fyllt på med mer guld. Detta tre gånger på rekylerna ner mot $1410. Dessvärre hann jag aldrig med att ta in fler silverpositioner, vilket känns lite surt nu i efterhand. Särskilt då silvret är urstarkt just nu. Dock måste man vara medveten om att silvret också kommer vara en stor förlorare under den kommande D-vågen.

En sista sak jag vill nämna innan jag avslutar bloggen för denna vecka är att guldet just nu befinner sig vid nivåer som den traditionella tekniska analysen ser som motstånd. Jag handlar aldrig rak av på detta, men skulle inte förvånas att så fort vi bryter upp så kommer ett nytt tillflöde av kapital till ädelmetallerna. Detta kapital härstammar ifrån trejdare som handlar efter den traditionella tekniska analysen.

Då vi nu i guldet siktar in oss på en ytterligare en ny dagscykel kan mycket väl lågpunkten i den kommande svingen bli den konsolideringsnivå som guldet nu försöker bryta upp ur. 

Klicka för en förstoring

4 kommentarer:

  1. Hej Christian,

    Första av allt tack för en intressant blogg.

    Betyder det du skriver att vi kan vänta oss en lite dipp i ädelmetallerna nu? Kan det bli läge att tanka lite mer kanske?

    Mvh
    Örjan

    SvarSlett
  2. Hej Örjan,

    nja, som jag skrev ovan ser jag att metallerna ligger snäppet före i detta marknadsläge. Idag ser vi t.ex. en svag dollaruppgång tillsammans med högre guld/silverpriser. Skulle tro att veckan fortsätter på följande vis.

    Alla dippar är fortfarande köpvärda men jag skulle nog vänta tills nästa sving låg i dagscykeln innan jag fyller på mer. Den som precis har kommit in i leken bör investera max 50-75%.

    SvarSlett
  3. Tack för ditt svar Christian.
    Missade att tanka mer på jobbstatistik reaktionen i fredags och vill väldigt gärna ha en dipp igen :-)

    //Örjan

    SvarSlett
  4. Hur tycker du en stopploss ska vara placerad i dagsläget? Målkurs i den här dagscykeln?

    SvarSlett