torsdag 30. juni 2011

Dags för deflationstrejds

Efter att ha varit ute och känt på varenda bergskurva här i södra Norge är jag nu redo att börja blogga igen. Porsche Targan, min 30-årspresent, går som smör på de norska serpentinvägarna. Dock har jag redan lyckats med en del stenskott i framrutan samt lacken :(

Vi befinner oss just nu i deflationstider. Trots att pengaflödet i form av QE2 (inflationskraft) slutar sista juni har vi redan märkt av sjunkande index samt råvarupriser. Detta är bara början. Utan enkla pengar kommer deflationsfällan slå till hårt. Jag tror dock inte att den kommer vara långvarig. Med fallande priser kommer FED ha ett bra motiv att starta sitt QE3. Kanske får det ett alternativt namn, men låt er inte luras att tro att det är något annat är QE3.

Vi bör alltså rikta in våra kompassar mot starkare dollar, lägre index och lägre råvarupriser. När fundamentan väl är på plats så bör man inte trejda mot den. Det gör iallafall inte jag. Jag handlar nu på detta scenario och låter cykelanalysen guida in mig till bra positioner.

Med största sannolikhet satte dollarn sin botten på treårscykeln i maj. Efter det har vi hunnit med en dagscykel som bottnade 7 juni. Just nu är vi inne på den andra dagscykeln. Om vi tar en titt på tidigare treårsbottnar så har de första dagscyklerna mest stått och stampat. Det är först i den trejde det börjar ta fart. Så är säkert fallet nu också. Man kan se en analogi med en pendel. En stor trög pendel som den treåriga cykeln kännetecknar byter inte håll helt abrupt.

Den nuvarande dollardagscykeln är idag inne på dag 16 i en dagscykel som ska vara 18-28 dagar. Vi kan alltså förvänta oss en sving låg i dagarna. Ett alternativt scenario är att vi först får en stark uppgång några dagar för att sedan sjunka ned till en sving låg i slutet av tidsramen (runt dag 28). Detta högvolatila alternativ håller jag dock inte som sannolikt. Med största sannolikhet får vi i dagarna en liten konsolidering, eller fortsatt nedgång följt av en sving låg.

När svingen väl bekräftas är dollarn mycket köpvärd. Dollarn är nykeln till mycket och vid en dollarsving kan man även tänka sig att gå in med blankningar av råvaror/index. Ett högt dollarpris gör det nämligen svettigt för dessa tillgångar.

Dollarn - klicka för en förstoring


Indexet har under dagarna rekylerat upp efter att i översålda förhållande testat japanbottnen, som för övrigt var svingen i den förra veckocykeln. Om japanbottnen bryts har vi med andra ord en misslyckad veckocykel på plats, vilket är väldigt negativt. Vi har redan en misslyckad dagscykel på plats. Om bägge cyklerna (dags- & veckocykeln) blir misslyckade är trenden starkt nedåt. I slutet av gårdagens handel såg vi en hel del ”sell on strenght”. Min förmodan är att denna uppgång är stimulerad av de sista QE2 pengarna, som FED använder för att rädda marknaden.

Den nedåtgående trendlinjen tror jag kommer hålla. Dumma pengar börjar också känna sig bekväma att gå långa nu, vilket inte är något vidare om man idag tror på uppgång. Man kan blanka indexet vid en sving hög eller en sving låg i dollarn. Stoppen bör ligga strax ovanför gamla toppar, efter dagssvingen samt över den nedåtgående trendlinjen. Nästa steg ned kommer förmodligen ta ut japanbotten, vilket ger oss de misslyckade veckocykeln.

SP500 - klicka för en förstoring


Guldet har hållit emot bättre än indexet, men har även den tillsammans med oljan satt en misslyckad dagscykel. Allt detta bekräftar den fundamenta som jag handlar efter. Guldets dagscykel är också väldig ung, så den har många dagar kvar att sätta en ny botten. Dagscykeln ska vara 20-30 dagar. Först i denna tidsram bör vi leta efter en ny botten samt sving låg och det är många dagar kvar tills dess.

Guldet - Klicka för en förstoring

Summan av allt är att juli verkar bli en ganska omvälvande månad. Dollarn kommer sätta fart och indexet och råvarorna kommer åka ned i en tjurfälla noga planerad av våra björnar. Jag vill dock framhäva att detta är väldigt temporärt. Vi har fortfarande en sekulär tjurtrend i ädelmetallerna samt en sekulär björn i dollarn och P/E i aktierna. Observera att vi i slutet av den sekulära tjuren förmodligen p.g.a. hög inflation, kommer att ha indexet på samma nivå som idag, fast med lägre P/E tal.

För att klargöra lite. I en sekulär (långsiktig) trend har vi många cykliska (medellånga) björnar och tjurar. En cyclisk björn är tidsmässigt kortare än en cyklisk tjur. En sekulär björn tenderar att vara en stor konsolidering över 10-20år, snarare än en nedgång. Värdet på aktierna sjunker dock då vi tacklas med inflation. Den nuvarande sekulära björnen började när IT-bubblan sprack. Under den seklära björnen kommer SP500 att konsolidera mellan 750–1 500. Då vi fortfarande är en bra bit under 1 500 tror jag att den cycliska tjuren fortfarande har en bit att löpa och att vi nu under sommaren endast får en rekyl.

Om denna indexnedgång kommer bli den nästa cykliska björnen eller bara en rekyl i den cykliska tjuren som för närvarande råder är det lite svårt att sia om. Om Japanbotten tas ut kommer vi förmodligen få rekyler ned mot 1 100 i SP500. En vändning vid 1 100 kan fortfarnde godtas som en rekyl en den cykliska tjuren som började efter finanskrisen. Låt dags- och veckocyklerna guida oss rätt.

Ha en fin sommar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar