søndag 17. juli 2011

C-våg eller D-våg?


Guldet tog än med överraskning. Medan jag var inne på att ekonomin skulle få en deflationsspik satte guldet en dags och veckocykel låg den 1/7. Denna sving kommer nu vara gällande tills den underskrids. Rekylen ned till veckosvingens lågpunkt var mer en smygande konsolidering än en sättning och när guldet satte fart överraskade styrkan. Guldet har trottsat både dollarn och indexen. Idag är guldet nästan 10% dyrare i SEK mått mätt än i Juni. Detta är tecken på att den nuvarande veckocykeln kommer bli stark. 

Förmodligen kommer denna veckocykel bli slutet av den C-våg som jag så länge har talat om. För att få en D-våg ned måste marknaden först vara ordentligt överköpt. Det är ”action/reaction” eller som svenska börshandlare säger ”marknaden är som gummisnoddar”. Man kan mäta detta genom att studera 200DMA. Guldet måste m.a.o. vara en bra bit ovanför 200DMA för att vara ordentligt långsiktigt överköpt, vilket i sin tur kan generera en D-våg. 
Klicka på bilden

Tidigare har D-vågar genererats när guldet har varit >25% över 200DMA. Den sista C-vågen toppade ut nära 30% över 200DMA. Om historisk data ska vägleda oss, måste guldet m.a.o. i den nya veckocykeln som precis ha påbörjats hamna vid $1875-$1950 (med 200DMA = $1500). Först på dessa nivåer är vi så överköpta som vi brukar vara i slutet av en C-våg. 

Klicka på bilden

Den konsolidering vi såg över sommaren är utan något tvivel ingen D-våg. Vi har alltså inte heller påbörjat en A-våg nu. Andra guldanalytiker argumenterar att guldet har påbörjat en ny fas i sin långsiktiga bullmarknad. En fas där vi, innan bubblan spricker, inte kommer få några fler starka sättningar. Alla rekyler i veckocyklerna kommer vara svaga och maximalt tangera 200DMA. Detta medan guldet långsamt och säkert tar ut nya ATH i varje veckocykel. 


Vetskapen om guldets långsiktiga bullmarknad är helt enkel för vitt spritt, för att få riktigt starka sättningar. Extremt överköpta lägen kommer först ses i slutet av bullmarknaden och då är inte nivåer på 100% över 200DMA otänkbara. 

Om vi inte får några fler starka sättningar innan bullmarknaden är över, så är frågan om vi verkligen ska försöka trejda förbi veckocyklernas lågpunkter. Om man försöker sig på att trejda förbi en lågpunkt i veckocykeln, kan man precis som med dagscyklernas rekyler, förmodligen förlora mer än man tjänar. En bättre strategi är att köpa terminer eller CFD kontrakt var gång en ny sving låg i veckocykeln sätts. Vinsterna som man har över ifrån den förra veckocykeln kan då återinvesteras i fler kontrakt och man bygger därmed upp en långsiktig portfölj i riktning med guldtjuren.  

Efter att ha missat de första stegen i en ny dags- och veckocykel, måste vi nu kortsiktigt finna en strategi för att få en acceptable ingångsnivå. Under första halvan av en dagscykel brukar guldet tangera 10DMA minst engång innan uppgången fortsätter. Därför är tanken att gå in starkt när det sker i den nuvarande dagscykeln. I början av den nuvarande cykeln har dock guldet påvisat en extrem styrka. Därför tror jag att i dagarna som kommer, så får vi snarare en kortsiktig konsolidering medan 10DMA kommer ifatt, än att guldet rekylerar ned mot 10DMA.

Klicka på bilden


Den initiala positionen dubblerar vi sedan vid nästa sving låg i dagscykeln. Beroende på hur djup svingen blir justerar vi den andra positionen som tas. Om svingen är väldig grund (litet delta = en liten skillnad i pris ifrån dagens högsta samt lägsta nivå), så tas en större andra position än om vi får ett stort delta.  

1 kommentar:

  1. Hej Christian,
    Det vore fint om du kunde berätta hur du ser på guld o silver just nu med några grafer som visar var vi befinner oss i dags o vecko-cyklerna.
    Ha en fin vecka , hälsningar Bosse

    SvarSlett